Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στις ΗΠΑ απειλεί πάνω από 300.000 σπίτια στις ΗΠΑ

 

 

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος αναμένεται να δημιουργήσει μια υπαρξιακή κρίση σε πολλές παραθαλάσσιες κοινότητες των ΗΠΑ, με νέα έρευνα που διαπιστώνει ότι πλησιάζουν τα 311.000 σπίτια που πλημμυρίζουν κάθε δύο εβδομάδες μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

 

Οι “φουσκωμένοι” ωκεανοί προβλέπεται να πλήξουν παράκτιες κατοικίες συνολικού ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2045, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μειωθούν σημαντικά, προειδοποιούν οι ειδικοί. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό φόρτο στο μισό εκατομμύριο Αμερικανούς που ζουν στις ιδιότητες που κινδυνεύουν να κατακλύσουν κάθε τρεις και λίγο τα υπόγεια, τις αυλές τους, τα γκαράζ ή τα καθιστικά τους.

 

"Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι εκπληκτικός", δήλωσε η Kristina Dahl, ανώτερη επιστήμονας του κλίματος στην UCS- Ένωση Ενδιαφερόμενων Επιστημόνων. "Αυτό το επίπεδο πλημμυρών θα ήταν ένα σημείο ανατροπής όπου οι άνθρωποι σε αυτές τις κοινότητες θα θεωρούσαν ότι είναι μη βιώσιμο.

 

«Ακόμα και τα σπίτια κατά μήκος των ακτών του Κόλπου που είναι υπερυψωμένα θα επηρεαστούν, καθώς θα έπρεπε να οδηγήσουν μέσω θαλασσινού νερού για να φτάσουν στη δουλειά τους ή να αντιμετωπίσουν το σχολείο των παιδιών τους που κόβεται. Μπορείτε να φανταστείτε τους ανθρώπους που περπατούν μακριά από υποθήκες, μακριά από τα σπίτια τους. "

 

Το UCS (Union of Concerned Scientists) χρησιμοποίησε ομοσπονδιακά δεδομένα από ένα σενάριο αύξησης της στάθμης της θάλασσας που προβάλλει η Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση ( National Oceanic and Atmospheric Administration), και το συνδύασε με στοιχεία ιδιοκτησίας της online εταιρείας ακινήτων Zillow για να ποσοτικοποιήσει το επίπεδο κινδύνου στα κατώτερα 48 κράτη.

 

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, όπου οι εκπομπές από την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι περιορισμένες και οι θάλασσες αυξάνονται κατά περίπου 6,5 πόδια παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του αιώνα, τα 311,000 σπίτια κατά μήκος των αμερικανικών ακτών θα αντιμετωπίσουν κατά μέσο όρο πλημμύρες 26 φορές το χρόνο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια - τυπική διάρκεια ζωής για μια νέα υποθήκη.

 

Οι απώλειες θα πολλαπλασιαστούν μέχρι τα τέλη του αιώνα, με την έρευνα να προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοικίες αξίας περίπου τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα χαμηλά κράτη θα ήταν ιδιαίτερα επιρρεπή, με ένα εκατομμύριο σπίτια στη Φλόριντα, 250.000 σπίτια στο Νιου Τζέρσεϋ και 143.000 σπίτια στη Νέα Υόρκη που κινδυνεύουν από χρόνιες πλημμύρες έως το 2100.

 

Αυτή η επίμονη πλημμύρα είναι πιθανό να εκτοξεύσει την αγορά κατοικίας, μειώνοντας τις τιμές των ακινήτων και καθιστώντας τις υποθήκες αδύνατες σε ορισμένες περιοχές. Τα ασφάλιστρα των πλημμυρών θα μπορούσαν να αυξηθούν δραματικά, ενώ οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν την επιλογή αυξανόμενου κόστους καθαρισμού ή υποχώρησης σε υψηλότερα επίπεδα της ενδοχώρας.

 

"Δυστυχώς, τα επόμενα χρόνια πολλές παράκτιες κοινότητες θα αντιμετωπίσουν φθίνουσες αξίες ακινήτων, καθώς οι αντιλήψεις κινδύνου καλύπτουν την πραγματικότητα", δήλωσε ο Rachel Cleetus, οικονομολόγος και επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής στο UCS. "Σε αντίθεση με τα προηγούμενα συντρίμμια της αγοράς κατοικιών, οι τιμές των ιδιοτήτων που κατακρημνίστηκαν χρονολογικά λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας είναι απίθανο να ανακάμψουν και θα συνεχίσουν να περνούν περαιτέρω υποβρύχια, κυριολεκτικά και παραστατικά".

 

Η έκθεση δεν λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των θαλασσών, αν και οι ΗΠΑ θα ξεκινούσαν από σχετικά χαμηλή βάση σε σύγκριση με ορισμένες χώρες, δεδομένου ότι δεν έχουν εθνικό σχέδιο αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Και η σημερινή διοίκηση του Trump έχει διαγράψει το ζήτημα που εκκρεμεί από την εξέταση της υποδομής που χρηματοδοτείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

 

Οι ωκεανοί αυξάνονται κατά περίπου 3 mm ετησίως λόγω της θερμικής διαστολής του θαλασσινού νερού που θερμαίνεται εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο. Η τήξη μαζικών παγετώνων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική ωθεί επίσης τις θάλασσες - η NASA ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ποσότητα πάγου που χάνεται ετησίως στην Ανταρκτική έχει τριπλασιαστεί από το 2012 σε έναν τεράστιο όγκο 241 δισεκατομμυρίων τόνων ετησίως.

 

Αυτό το αναπτυσσόμενο σενάριο έχει ως στόχο να δημιουργήσει επιλογές για πολλές χώρες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, περίπου 13 εκατομμύρια Αμερικανοί ενδέχεται να χρειαστεί να μετακινηθούν λόγω της άνοδος της στάθμης της θάλασσας μέχρι τα τέλη του αιώνα, ενώ τα κράτη με ύπαιθρο όπως η Αριζόνα και το Wyoming έθεσαν ως στόχο την αύξηση του πληθυσμού.