Γιατί οι Σουηδοί εμφυτεύουν στο σώμα τους ;

Οι παράγοντες που οδήγησαν 3500 Σουηδούς να τοποθετήσουν μικροτσίπ μέσα τους, υποδηλώνει κάτι πιο περίπλοκο απ 'ότι θα περίμενε κανείς...

 

Χιλιάδες άτομα στη Σουηδία έχουν εισαγάγει μικροτσίπ, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως επαφές πιστωτικών καρτών, κάρτες κλειδιά και ακόμη και κάρτες σιδηροδρόμων, στο σώμα τους. Μόλις το τσιπ είναι κάτω από το δέρμα σας, δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη να ανησυχείτε για την κακή αποθήκευση μιας κάρτας ή τη μεταφορά ενός βαρύ πορτοφολιού. Αλλά για πολλούς, η ιδέα της μεταφοράς μικροτσίπ στο σώμα τους αισθάνεται πιο δυστοπική από την πρακτική.

 

Κάποιοι υποστήριξαν ότι το ισχυρό κράτος πρόνοιας της Σουηδίας μπορεί να είναι η αιτία αυτής της πρόσφατης τάσης. Αλλά στην πραγματικότητα, οι παράγοντες πίσω από τους οποίους περίπου 3.500 Σουηδοί είχαν εμφυτευμένα μικροτσίπ είναι πιο περίπλοκο από ό, τι θα περίμενε κανείς. Το φαινόμενο αυτό αντικατοπτρίζει τη μοναδική σκηνή της Σουηδίας για την εκδήλωση βιογραφίας. Αν κοιτάξετε κάτω από την επιφάνεια, η ερωτική σχέση της Σουηδίας με όλον αυτόν τον “ψηφιακό εξοπλισμό” πάει πολύ πιο βαθιά από αυτά τα μικροτσίπ.

 

Ο όρος biohackers αναφέρεται στους ερασιτέχνες βιολόγους που διεξάγουν πειράματα στη βιοϊατρική, αλλά το κάνουν έξω από παραδοσιακά ιδρύματα - όπως πανεπιστήμια, ιατρικές εταιρείες και άλλα επιστημονικά ελεγχόμενα περιβάλλοντα. Όπως οι υπολογιστές χάκερς, οι biohackers χακάρουν οτιδήποτε βιολογικό.

 

Το Biohacking είναι επίσης μια κουλτούρα και μια ποικιλία, με πολλές διαφορετικές υποομάδες - όλες με διαφορετικούς τύπους συμφερόντων, στόχων και ιδεολογιών. Αλλά μέσα σε αυτή την ποικιλομορφία υπάρχουν δύο κύριες ομάδες: "hackers wetware" και οι μετανθρωπιστές (transhumanists) .

 

 

sj_rail.jpg

 

 

Οι hackers της Wetware είναι επιστήμονες - πολίτες, βιολόγοι χομπίστες, που κατασκευάζουν εξοπλισμό εργαστηρίων από οικιακά σκεύη. Διεξάγουν τη λεγόμενη "λιτή επιστήμη", όπου βρίσκουν φθηνές λύσεις που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά κάνουν και πιο παιχνιδιάρικα πειράματα όπου τα φυτά είναι γενετικά τροποποιημένα για να γίνουν φθορίζοντα ή τα άλγη χρησιμοποιούνται για να κάνουν νέους τύπους μπύρας.

 

Η άλλη ομάδα είναι οι μετανθρωπιστές, οι οποίοι επικεντρώνονται στην ενίσχυση και βελτίωση του ανθρώπινου σώματος - με στόχο, μακροπρόθεσμα, τη βελτίωση της ανθρώπινης φυλής. Μόνο μέσω της βελτίωσης του εαυτού μας - και της διαφυγής των βιολογικών ορίων - οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να ανταγωνίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον.

 

Συχνά, διαφορετικά σκηνικά biohacking αντανακλούν τις διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς στους οποίους αναπτύσσονται. Έτσι, για παράδειγμα, τα ευρωπαϊκά biohackers διαφέρουν γενικά από τους ομολόγους τους στη Βόρεια Αμερική. Οι ομάδες της Βόρειας Αμερικής ασχολούνται με την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στις καθιερωμένες πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης.

 

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές ομάδες επικεντρώνονται περισσότερο στην εξεύρεση τρόπων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες ή να συμμετάσχουν σε καλλιτεχνικά βιο-έργα. Ωστόσο, ο σουηδικός πολιτισμός της βιοποικιλότητας διαφέρει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι Σουηδοί biohackers αποτελούν γενικά μέρος του μετανθρωπιστικού κινήματος. Και είναι οι μετανθρωπιστές - ή πιο συγκεκριμένα η υποομάδα "αλέσεως" - που έχουν εισάγει τσιπ NFC κάπου μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη χιλιάδων Σουηδών. Αυτά είναι τα ίδια microchips που έχουν χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες για την παρακολούθηση ζώων και συσκευασιών.

 

 

site_197_world20news_657999.jpg

 

Γιατί λοιπόν οι Σουηδοί είναι τόσο χαρούμενοι που βάζουν τα μικροτσίπ στο σώμα τους; Μια θεωρία που προβλήθηκε είναι ότι οι Σουηδοί είναι πιο επιρρεπείς στο να μοιράζονται τα προσωπικά τους στοιχεία εξαιτίας του τρόπου δομής του σουηδικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

 

Αυτός ο μύθος του «αφελούς Σουηδού», ο οποίος αθώος εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τους εθνικούς θεσμούς της Σουηδίας, είναι μια υπερβολή - η οποία μάλιστα σημειώθηκε από το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών. Εάν είναι μέρος της εξήγησης, σίγουρα δεν είναι όλη η αλήθεια. Πιο πειστικό είναι το γεγονός ότι στη Σουηδία οι άνθρωποι έχουν ισχυρή πίστη σε όλα τα ψηφιακά πράγματα. Οι Σουηδοί έχουν βαθιά πίστη στο θετικό δυναμικό της τεχνολογίας.

 

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η σουηδική κυβέρνηση έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογική υποδομή και δείχνει. Η σουηδική οικονομία βασίζεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό στις ψηφιακές εξαγωγές, στις ψηφιακές υπηρεσίες και στις καινοτομίες των ψηφιακών τεχνολογιών. Και η Σουηδία έχει γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον κόσμο στη δημιουργία και την εξαγωγή ψηφιακών προϊόντων. Σημαντικές εταιρείες, όπως το Skype και το Spotify, ιδρύθηκαν στη Σουηδία.

 

Η πίστη στην ψηφιακή τεχνολογία και η εμπιστοσύνη στο δυναμικό της έχουν επηρεάσει σημαντικά τη σουηδική κουλτούρα. Και το μετανθρωπιστικό κίνημα έχει στηρίξει αυτό. Στην πραγματικότητα, η Σουηδία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μετανθρωπιστικής ιδεολογίας. Το παγκόσμιο μετανθρωπιστικό ίδρυμα Humanity +, η οποία συνιδρύθηκε από τον Σουηδό Nick Bostrom το 1998. Από τότε, πολλοί Σουηδοί έχουν πεισθεί ότι πρέπει να προσπαθούν να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τα βιολογικά τους σώματα.

 

Έτσι, καθώς ο κόσμος εκφράζει σοκ στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μικροτσίπ στη Σουηδία, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να εμβαθύνουμε βαθύτερα στην αξιοσημείωτη σχέση της Σουηδίας με όλα τα ψηφιακά. Εξάλλου, αυτό το τελευταίο φαινόμενο είναι μια μόνο εκδήλωση μιας βασικής πίστης στην τεχνολογία που κάνει τη Σουηδία μοναδική.